Yüzme Stilleri

Yüzme, ayak ve kol hareketleri yardımı ile su içerisinde hareket etmeyi sağlayan, bireysel ya da takım halinde yapılan bir su sporudur. Serbest, sırtüstü, kelebek stili ve kurbağalama yüzme olmak üzere 4 farklı yüzme stili bulunmaktadır.

Tüm bu stillerin, kendine has farklı özellikleri ve zorlukları vardır. Öğrenilme süreleri de bu zorluklara göre değişiklik göstermektedir. Öğrenme süresi ve yüzme olarak kolaydan zora doğru;

  • 1. Serbest yüzme
  • 2. Sırtüstü yüzme
  • 3. Kurbağalama yüzme
  • 4. Kelebek stili yüzme

olarak sıralandırabiliriz.

Yüzme sporu ile uğraşıyorsanız, mutlaka farklı yüzme teknikleri öğrenmeli ve hepsini belli aralıklarla uygulayarak yüzmelisiniz. Çünkü her yüzme stili, farklı kas gruplarını çalıştırarak, vücut gelişiminin farklı şekillerde ilerlemesini sağlar.

Serbest Yüzme

Serbest yüzme

Serbest yüzme, en kolay öğrenebilen ve en hızlı şekilde yüzülebilen yüzme stilidir. Kol ve ayak hareketleri ile yüzülmektedir. Vücut gergin olmalı, suda yatay bir şekilde durup, baş alın seviyesinde suyun içinde olmalıdır. Nefes alma oldukça önemlidir. Her kol hareketinde ya da 3 kol hareketinde vücut sağa ya da sola çevrilerek nefes alınır.

Sırtüstü Yüzme

Sırtüstü yüzme

Serbest yüzme stiline çok benzemektedir fakat vücut tam tersi olacak şekilde, sırtüstü pozisyondadır. Kollar arkaya atılarak ve ayak hareketleri ile yüzülmektedir. Baş yukarı doğru baktığından dolayı, nefes alıp verme problemi yoktur. Sırtüstü yüzme, sırt ve omuz ağrılarına çok iyi gelmektedir.

Kelebek Stili Yüzme

Kelebek stili yüzme

Kelebek stili, en zor ve en fazla performans gerektiren yüzme stilidir. Vücut gergin olmalıdır. Kelebek stili yüzmede, her iki kol ve bacağın aynı anda hareket ettirilmesiyle yüzülmektedir. Genelde yüzücüler, diğer stilleri öğrendikten sonra, son aşama olarak kelebek stili yüzme öğrenmeyi tercih etmektedirler.

Kurbağalama Yüzme

Kurbağalama yüzme

Kurbağalama yüzmede, diğer stillere göre daha yavaş yüzülmektedir. Kol ve ayakların suyun içinde belli bir ritimde, dairesel bir hareket yapmasıyla yüzülmektedir. Suda ilerleme tamamen su altında gerçekleşmektedir. Sadece nefes almak için baş su yüzeyine çıkarılır. Kollar ve ayaklar hiç bir zaman su yüzeyine çıkarılmaz.

Mustafa Mutlu

Yüzme dersleri hakkında bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Mustafa Mutlu : 0536 840 55 86 - 0542 303 70 70